Medvedí cesnak je najzdravší a najúčinnejší vo svojej surovej, prírodnej forme. Liečivú tinktúru alebo dokonca víno z medvedieho cesnaku si môžete ľahko spraviť aj doma. Použite pritom listy medvedieho cesnaku zberané ešte pred rozkvitnutím rastlinky.

 Tinktúra z medvedieho cesnaku

Rozsah liečivých účinkov tinktúry z medvedieho cesnaku je neuveriteľný: od celkovej detoxikácie a regenerácie organizmu až po prevenciu pred infarktom či mozgovou mŕtvicou. Tinktúra z medvedieho cesnaku pomáha pri vysokom krvnom tlaku (a preto nie je vhodná pri nízkom tlaku), zápale priedušiek, chrípke, bolestiach hlavy a ďalších zdravotných problémoch. Nie je však vhodná pri niektorých ochoreniach (napríklad ľadvín) – ak máte akékoľvek zdravotné problémy, vždy sa poraďte o vhodnosti užívania tinktúry z medvedieho cesnaku so svojim lekárom.

 Návod na tinktúru: listy, prípadne aj drobné cibuľky medvedieho cesnaku nasekajte nadrobno. Dajte ich do sklenej fľaše a zalejte jemným konzumným liehom. Fľašu uzavrite a nechajte tinktúru 14 dní dozrievať na teplom, slnečnom mieste. Potom môžete tinktúru preliať cez čisté plátno a začať s užívaním prípravku – raz denne 10 až 15 kvapiek tinktúry v malom množstve vody. Tinktúra je veľmi silná, určite jej užívanie nepreháňajte.

 Víno z medvedieho cesnaku

V tomto prípade ide skôr o klasické biele víno obohatené medvedím cesnakom. Nadrobno nakrájané listy medvedieho cesnaku nasypte do hrnca, zalejte 2,5 dcl kvalitného, prírodného bieleho vína, chvíľku povarte, oslaďte medom, prelejte do sklenej fľaše a uzavrite ju. Užíva sa jeden malý dúšok nápoja každý druhý deň.

Vedeli ste? Z medvedieho cesnaku možno ešte vyrobiť:

  • cesnakový ocot,
  • cesnakový sirup,
  • cesnakový olej,
  • šťavu (pomocou odšťavovača).

Na záver ešte jedna rada ku konzumácii surového medvedieho cesnaku: nezabudnite ho pri jedení mimoriadne dôkladne rozžuť, uvoľníte tým maximálne množstvo allicinu a zjednodušíte strávenie pokrmu. Alternatívou je postrúhanie cesnaku najemno na sklenom či plastovom (nekovovom) strúhadle alebo rozdrvenie medvedieho cesnaku napríklad v kameninovom mažiari. Podľa možnosti nepoužívajte na medvedí cesnak kovový nôž (radšej keramický) ani iné kovové nástroje či nádoby, aby ste minimalizovali možnosti úbytku cenných látok.