Jedným z najcennejších produktov ktoré si môžete v BIO kvalite doma vyrobiť, je ocot z medvedieho cesnaku. Má široké využitie v domácom liečiteľstve aj v gastronómii.

Ako vyrobiť ocot z medvedieho cesnaku 

  1. Nadrobno nakrájajte listy, prípadne aj drobné cibuľky medvedieho cesnaku (asi tak za hrsť) a uložte ich do bežného pohára na zaváranie (cca 0,7 l) .
  2. Pohár dolejte kvalitným jablkovým octom, najlepšie od BIO dodávateľa (alebo si vyrobte vlastný jablkový ocot – návod nižšie).
  3. Pohár uzatvorte a nechajte tri či štyri týždne lúhovať na tmavom a teplom mieste.

Ako sa ocot z medvedieho cesnaku užíva 

Hotový, vylúhovaný ocot sa skladuje v špajze, prípadne v chladničke a používa sa mnohými spôsobmi. Najjednoduchším spôsobom preliečenia organizmu je každodenná dávka za lyžičku octu ráno, na obed aj večer pred jedlom – to prospieva dokonca aj pri cukrovke. Na zlepšenie imunity a detoxikáciu organizmu stačia denne už dve lyžičky octu z medvedieho cesnaku rozmiešaného s troškou vody. Okrem využitia v jedlách (napríklad do šalátovej zálievky) je cesnakový ocot vynikajúci aj pri liečebnom vonkajšom použití.

 Cesnakový roztok lieči pokožku a rany

Zmiešajte jednu lyžičku cesnakového octu s 1 dcl prevarenej (ale vychladnutej) vody – roztok, ktorý takto získate možno použiť na vyplachovanie rán. Pomáha aj pri akné, kedy sa pleť ráno a večer zľahka opláchne roztokom, potom čistou vodou, poutiera do sucha a ošetrí sa upokojujúcim krémom. Cesnakový ocot je vhodný aj k ošetreniu pokožky po bodnutí hmyzom.

 Medvedí cesnak ako súčasť redukčnej diéty

Už bežná konzumácia medvedieho (aj kuchynského) cesnaku vedie k lepšiemu spaľovaniu tukov. V boji proti nadváhe výdatne pomáha aj cesnakový ocot. Stačí asi štvrťhodinky pred jedlom vypiť pohárik studenej vody s rozmiešanou jednou lyžičkou cesnakového octu.

Domáci jablkový ocot ako základ octu z medvedieho cesnaku

Postrúhajte na plastovom alebo sklenom strúhadle (nie na kovovom) 1/2 kg domácich jabĺk (nestriekaných, v BIO kvalite). Jablkovú hmotu uložte do veľkej sklenej alebo keramickej nádoby, zalejte 1 litrom čistej vody, premiešajte a uzavrite. Najbližších 10 dní pravidelne premiešavajte obsah drevenou vareškou. Potom ho preceďte cez čistú bavlnenú látku, nalejte ho späť do nádoby a nechajte 20 dní v pokoji (bez miešania) dozrievať. Vyzretý jablkový ocot uskladnite v uzavretej fľaši. Môžete ho používať samostatne, aj ako základ pre výrobu octu z medvedieho cesnaku.